
İnternet maceram, yıllar önce Keenetic Omni DSL ile başladı ve sonunda 1 Gigabit Kablonet Fiber bağlantısı ve Keenetic Hero KN-1012 ile şimdilik en iyi noktaya ulaştı diyebilirim. Keenetic cihazlarıyla geçen zaman içinde hem internet bağlantımı hem de ağımı yönetmeyi öğrenerek bu işten ciddi anlamda keyif almaya başladım. İnternetimi tamamen kontrol edebilmek bana Keenetic'e olan sevgimi artırdı diyebilirim. 😄

Geliştirilmiş ve artık daha da yüksek olan işlemci gücü ile beraber Keenetic içerisinde yer alan pasif soğutma heatsinkleri de güncellenmiş ve daha etken bir hale gelmiş. (SFP portu üzerindeki minnoş soğutma da çok güzel görünüyor. ) Keşke SFP teknolojisini randumanlı bir şekilde Türkiye'deki tüm ISP'ler ile kullanabiliyor olsak. Bu konuda birazcık daha zamana ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum.
Evime Kablonet fiber gelmesiyle birlikte Kablonet'in verdiği ZTE ZXHN F6600 Modem/Router'ı Köprü moduna alarak KN-1012'yi kullanmaya başladım. Turksatkablo.com.tr üzerinden Mevcut hizmetler listesinden Modem Bridge modunu aktif ederek PPPoE bilgilerimi aldım. Arayüze girerek aşağıdaki işlemleri gerçekleştirdim.
DHCP Kapatılmalı
Firewall Kapatılmalı
Anti-Dos Kapatılmalı
WiFi Kapatılmalı
Hata tespiti için “Log Günlükleme” aktif edilmeli (Yönetim ve Tanı menüsü altında yer almaktadır.)
ZTE ZXHN F6600 üzerinden yalnızca LAN1 portundan köprü yapılmakta. Bu porta taktığım kabloyu KN-1012 üzerindeki 0 portuna bağlayarak Keenetic arayüzündeki Internet / Ethernet kablo arayüzüne girerek almış olduğum PPPoE bilgilerimi girerek köprü modunu tamamlayarak bağlantımı KN-1012 üzerinden sağlamış oldum.

Yıllar içerisinde çeşitli Keenetic cihazlar ve topluluğumuz ile birlikte ciddi olarak iletişim alanında bir hobi kazanmış oldum. Lokal ağıma ve internet bağlantıma bu şekilde hükmedebilmek bana ciddi bir Keenetic aşkı kazandırmış oldu. Elimden geçen Keeneticler arasında beni en çok mutlu eden, gerek yenilenmiş olan tasarımı, gerekse yeni donanım ve özellikleriyle KN-1012 oldu. Benim kadar evdeki cihazlarımın da hem kablolu, hemde kablosuz olarak mutlu olduğunu iddia edebilirim. Artık yıllanmış olan Oneplus 9 telefonumun 11ax 2x2 160 Mhz bağlantı ile 2.401 Mbit/s hızlarını görmesinin bile ne kadar tatmin edici bir duygu uyandırdığını tahmin edebilirsiniz.
Mevcut bilgisayarım maalesef sadece 1G desteklediği için Hero'daki 2.5 Gbit portunu deneyemiyorum. Bu durum, PC donanım güncellemesi yapma isteğimi artırdı.
Hatta bir arkadaşımızın denediği üzere Hero'ya takılan USB Ethernet adaptörü ile bağlantı hızlarını da yüksek bir hızda test etmiş olduk. 2.5G adaptör ile 1Gbit'in üzerinde bir data aktarım hızını da, takribi olarak 120-200 MB arası, data transferini de böylece sağlamış olduk. Yani hız konusunda Keenetic Hero gerçekten boşuna "Hero" adını almamış. 💪

Yapılan hız testlerinde oldukça tatminkar sonuçlar elde etmeme yardımcı oldu Kahramanımız. Ne telefonlarda, ne de diğer oda da bulunan laptopta kablosuz bağlantı babında üzüldüğüm bir durum yaşatmadı kendisi. Hem indirme hızlarında hem de ping anlamında kesinlikle gözüm kapalı güvenebileceğiniz bir router üretmiş bizler için Keenetic. Bağlantılarınızı en stabil şekilde sizlere sağlıyor.



USB 3.2 portunu kullanarak evde atıl durumda duran 1 TB'lik SHDD'yi bağlayarak dahili Torrent istemcisi Transmissionu kullanarak indirdiğim dosyaları hem lokal ağımdaki cihazlardan hemde uzaktan bağlanarak tüm cihazlarım ile ulaşabiliyor ve filmlerimi izleyebiliyorum. Bu benim için çok büyük bir rahatlık.
Ortalama olarak 10-20 MB/s hızları ile torrent indirim hızlarını kendim gözlemledim.
Seed ve Keenetic'in akynak tüketimine bağlı olarak bu hız 40 MB/s civarına kadar da yükselebilmekte. Bu noktada kullandığınız diskin türü (Flash disk, HDD, SDD, SHDD, M2 NMVE, vb.) da bir etken olacaktır.

Ayrıca Emirhan arkadaşım ile beraber OPKG yardımı ile Hero üzerine Adguard Home kullanarak lokal ağımdaki tüm reklamlardan rahatlıkla kurtuldum. Artık ne telefonda ne de bilgisayarda can sıkıcı reklamlar çıkıyor. Üstelik Keenetic Hero’nun güçlü donanımı sayesinde bu sistemi kullanırken hiçbir yavaşlama yaşamıyorum. Gerçekten büyük bir rahatlık!
Son olarak ise günümüz yasaklar Türkiyesindeki engelleri aşabilmek adına Wireguard protokolü ile kurmuş olduğum Warp+ VPN ile engelsiz bir şekilde istediğim cihazımda aktif ederek İnternet erişimi sağlayabiliyorum. VPN bağlantısını router üzerinden yönettiğim için her cihazı tek tek ayarlamak zorunda kalmıyorum.
Özellikle discord bağlantılarımı Keenetic'in sağlamış olduğu Static Routing ile VPN üzerinden sağlayıp, oyunlarda hala ISP üzerinden çıkış yapabilmek oldukça pratik bir çözüm. 🔓
Ayrıca her ne kadar kendim deneyimlememiş olsam da bir çok Keenetic kullanıcısının kullanmış olduğu OPKG desteği ile Keenetic üzerine Zapret kurabilir, engelsiz bir internet erişimi sağlayabilirsiniz.
Keenetic ailesinin kullandığım en donanımlı ürünü olan Hero'dan çok memnunum. Kesintisiz, reklamsız ve engelsiz bir interneti, istediğim gibi konfigüre edebildiğim bir lokal ağı bana oldukça fazlasıyla sunuyor. Sizlere de tavsiyem olacaktır.
Keenetic'li olun, Keenetic'le kalın.
Can S. Yücel