Bu paylaşım değişik bilgilerden alıntılanarak düzenlenmiştir... Alıntı içerir...
Bakır altyapı ile edinilen tecrübe genellikle fiberle eşleştirilmeye çalışıyor ancak bakır altyapı ile fiber altyapı birbirine asla benzemez.
Fiber, altyapıda kullanılan kablonun adı ve türüdür. Fiberden ne hızda veri akacağını uç sistemler belirler. 1G, 10G, 100G olması uç cihazların teknolojisine bağlıdır.
Fiber altyapıda eve kurulan fiber uç cihazı ONT dir ve operatörün altyapı cihazıdır, bu yüzden rastgele altyapı cihazı (SFP) alıp kullanamazsınız.
Müşterinin kendine ait SFP kullanılması güvenlik riski ve performans sorunu oluşturabilir.
Ortak kullanılan PON ağında kullanıcıların rastgele bir şekilde PON ağına dahil edilmemesi gerekir.
Müşterinin oluşturacağı bir performans ve güvenlik sorunu 63 aboneyi daha etkiler.
Fiberde hat değerleri yoktur, fiber optik kablodan gelen ışık seviyesinin değeri vardır ve belli bir aralıkta olması gerekir.
Seviye düşük olsa da yüksek olsada da cihazınız PON sisteminin teknolojisindeki son hız neyse o hızda bağlıdır.
Örneğin GPON teknolojisiyle hizmet alıyorsunuz ve internet paketiniz 24 Mbps diyelim.
PON bağlantı hızınız yaklaşık 2488 Mbps download, 1244 Mbps upload olacaktır.
GPON Dalga Boyu Tahsisi: 1310 nm (aşağı akış), 1490 nm (yukarı akış)
GPON'un (Gigabit Pasif Optik Ağı) dalga boyu aralığı, öncelikle aşağı akış iletimi için 1310 nm'ye ve yukarı akış iletimi için 1490 nm'ye tahsis edilir.
Bu dalga boyları fiber optik ağ üzerinden veri iletimi için kullanılır.
Fiber İnternet Nasıl Çalışır?
Bir fiber optik kablo, her biri insan saçından biraz daha kalın olan bir veya daha fazla cam telinden oluşur. Her bir ipliğin merkezine, ışığın ilerlemesini sağlayan yola çekirdek denir. Çekirdek, sinyal kaybını önlemek ve ışığın kablodaki kıvrımlardan geçmesine izin vermek için ışığı içeriye yansıtan kaplama adı verilen bir cam tabakası ile çevrilidir.
Tek modlu ve çok modlu olmak üzere iki ana tip fiber optik kablo vardır. Tek modlu fiber, ışık üretmek için son derece ince cam şeritler ve bir lazer kullanırken, çok modlu optik fiber kablolar LED'ler kullanır.
Tek modlu fiber optik ağlar, ipliğin taşıyabileceği veri trafiği miktarını artırmak için genellikle Dalga Bölmeli Sinyal Çoğaltma (WDM) tekniklerini kullanır. WDM, birden fazla farklı dalga boyundaki ışığın birleştirilmesine (çoğullama) ve daha sonra ayrılmasına (çoğullanmanın kalkmasına) izin vererek, birden çok iletişim akışını tek bir ışık darbesi aracılığıyla etkin bir şekilde iletir.
Fiber İnternet Neden Daha Hızlıdır?
Fiber optik internet hızları, eski internet bağlantı teknolojilerini açıkça geride bırakıyor. Fiber hızı, çeşitli faktörlere bağlı olarak hala değişebilir. Faktörler, konumu ve mevcut fiber bağlantı türünü (FTTH, FTTN, vb.) içerir.
Fiber internet, kablolu internetten daha hızlıdır, çünkü fiber interneti sunmak için kullanılan optik fiberler, kablolu internet ve TV için kullanılan benzer boyuttaki bakır koaksiyal kablolardan çok daha fazla bant genişliği taşıma kapasitesine sahiptir. Kısacası bu, fiberin kablodan daha az trafik yavaşlaması ile daha yüksek hızlar sağladığı anlamına gelir.
Bu paylaşım değişik bilgilerden alıntılanarak düzenlenmiştir... Alıntı içerir...