Yeni nesil WiFi ufukta belirirken, WiFi 7'nin masaya getirdiği yeni özellikler hakkında tartışılacak çok şey var. Bu özelliklerden biri, mevcut WiFi 6E standardından büyük bir adım öte olan 16×16 MU-MIMO'dur.
16×16 MU-MIMO hakkında konuşmaya başlamadan önce kısaltmanın ne anlama geldiğini bilmeniz gerekir.
Birincisi, MIMO (Çoklu Giriş Çoklu Çıkış), genel iletişim kalitesini artırmak için bir verici ve alıcı arasında sinyallerin sürekli olarak gönderilip alınmasını sağlamak amacıyla birden fazla verici ve alıcı antenin kullanılmasını ifade eder.
Bu teknoloji, spektrum kaynaklarını ve anten iletim gücünü artırmadan sistem kanal kapasitesini iki katına çıkarmak için alan kaynaklarının tamamını kullanır. Yeni nesil mobil iletişimin temel teknolojisi olarak kabul edilir.
Son cihazlar için (dizüstü bilgisayarınızı veya akıllı telefonunuzu düşünün), WiFi'yi destekleyenlerin en az bir anteni vardır ve her anten genellikle alır (giriş) ve iletir (çıkış). Birden fazla antene sahip cihazlar MIMO'yu destekleyebilen cihazlardır.
Genellikle, düşük uçlu giriş seviyesi mobil telefonlar ve IoT cihazları yalnızca bir alıcı-verici antene sahiptir. Ana akım amiral gemisi mobil telefonlar iki antene sahip olacak ve Macbook Pro gibi amiral gemisi dizüstü bilgisayarlar üç antene sahip olacak. Anten sayısı ayrıca cihaz için maksimum ağ verimini belirler.
Yönlendirici tarafında, eğer bir yönlendirici 5GHz WiFi'yi desteklemek için 2 antene sahipse, o zaman genellikle 2×2 MIMO'yu desteklediğini söyleriz, vb., 3 anten 3×3 MIMO'dur ve 4 anten 4×4 MIMO'dur... ve WiFi 7 yönlendiricileri 16×16 MIMO'yu destekleyebilir.
MIMO sayısı ne kadar fazlaysa, ağ verimi de o kadar fazla olur. MIMO'yu, n×n MIMO'daki n'nin şerit sayısını ifade ettiği bir otoyol olarak düşünebiliriz. Şeritlerin verimi, tek bir şeridin kapasitesinin n katıdır. Örneğin, 80 MHz'de WiFi 6'nın tek şerit (anten) hızı yaklaşık 600 Mbps'dir. 2×2 bu durumda yaklaşık 1200 Mbps, 3×3 ise 1800 Mbps olur, vb.
Artık MIMO'nun ne olduğunu öğrendiğimize göre, MU-MIMO'dan bahsedelim.
Birden fazla cihaz bir yönlendiricinin ağını kullandığında, aynı anda bağlanmazlar, bunun yerine sırada beklerler. MU-MIMO bu bire bir iletim/alımı bire-çoğa dönüştürür ve birden fazla cihazın beklemeden ağa erişmesine olanak tanır.
MU-MIMO ( Çok Kullanıcılı Çoklu Giriş Çoklu Çıkış), makul sayıda anten kullanarak ve anten aracılığıyla dalga formu faz süperpozisyonu göndererek aynı anda birden fazla cihaza hizmet sağlar.
MU-MIMO teknolojisi, cihazlarla dolu bir ağ durumunda verimi önemli ölçüde artırabilir ve ağ tıkanıklığını ve gecikmesini azaltabilir. Bu, her cihaza yüksek öncelik verilmesine yardımcı olur ve eski, düşük hızlı cihazlar bağlandığında bile tüm ağın hızlı ve kararlı bir performans sürdürmesini sağlar.
WiFi 7, 16×16 MU-MIMO ile her şeyi ilerletiyor. Artık, maksimum veri yolu sayısı 16, önceki neslin mekansal akışlarını iki katına çıkarıyor. Başka bir deyişle, her akışta 16 cihaza kadar iletişime izin verecek — WiFi 7'nin verim oranlarının WiFi 6'ya kıyasla önemli olmasının büyük bir nedeni. Daha da iyisi, 16×16 MU-MIMO, WiFi kapsamını genişletirken bireysel cihazların veri verimini de büyük ölçüde iyileştirecek.
Sonuç olarak, MU-MIMO'nun en son sürümü ev ağlarında önemli bir etki yaratmaya hazırlanıyor. Ancak bu, WiFi 7'nin yeni özelliklerinden yalnızca biri. En son yeniliklerden haberdar olabilmeniz için tanıtımlarımızın geri kalanına gözlerinizi açık tutun...
(Paylaşım Alıntılandı ve Dilimize Çeviri yapıldı..)****