Genellikle, bir İSS kullanıcılarına otomatik olarak etki alanı sunucularını (DNS) sağlar. Yine de, bazı durumlarda bu sunucuları kullanmayı bırakmanız ve bunları genel DNS veya VPN sağlayıcı adresleriyle değiştirmeniz gerekebilir.
KeeneticOS 3.1'den başlayarak, sağlayıcınızdan otomatik olarak alınan DNS sunucularını görmezden gelme (devre dışı bırakma) seçeneğini web arayüzünde etkinleştirebilirsiniz. Bu seçenek 'Ethernet' sayfasındaki (PPPoE/PPTP/L2TP'yi etkinleştirme), 'Kablosuz ISS', 'DSL bağlantısı' bağlantıları için kullanılabilir.
Bir örneğe bakalım. Yönlendiricinin web arayüzünde , 'İnternet' panelindeki 'Sistem panosu' sayfasında 'Daha fazla ayrıntı'ya tıklayın. 'DNS sunucuları' satırında, İSS'den otomatik olarak alınan DNS adreslerini ve elle belirtilen ek sunucuları görebilirsiniz.
'DNS'yi Yoksay' seçeneğini 'Ethernet' sayfasında bulabilirsiniz. Mevcut bağlantı için DHCP üzerinden alınan DNS sunucu adreslerinin kullanımını engeller.
Kimlik doğrulaması olmadan bir IPoE bağlantısı kullanırken veya PPPoE/PPTP/L2TP protokolü üzerinden kimlik doğrulaması yaparken, bu ayarı 'Ethernet' sayfasında 'IP ve DNS ayarları' bölümünde bulabilirsiniz. WISP ve ADSL bağlantıları için ayarlar ilgili 'Kablosuz ISS' ve 'DSL bağlantısı' sayfalarındadır.
'Gelişmiş IP ayarlarını göster'e tıklayın ve 'DNS'yi Yoksay' seçeneğini etkinleştirin.
Önemli! 'DNS'yi Yoksay'ı etkinleştirdiğinizde ve ayarları kaydettiğinizde, otomatik olarak İSS'nize yeniden bağlanacaksınız (İnternet arayüzünü devre dışı bırakın ve etkinleştirin).
DNS'i devre dışı bıraktıktan sonra, 'Sistem panosu' sayfasındaki 'DNS Sunucuları' satırı artık İSS'den otomatik olarak alınan adresleri görüntülemeyecektir.
Önemli! Farklı İSS'lerin çeşitli ağ yapılandırmaları vardır. DNS sağlayıcısının adreslerini devre dışı bırakmak tünel bağlantısı hatasına (PPPoE/PPTP/L2TP), ek hizmetlerin çalışmasında kesintilere ve diğerlerine yol açabilir. İSS'niz tarafından sağlanan DNS'i yok saymadan önce, ayarların bağlantınızı doğrulayan sunucuların etki alanı adlarını içermediğinden emin olun. Bu durumda, l2tp.aa.net.uk gibi etki alanı adı biçiminde bir sunucu adresi içeriyorlarsa, kimlik doğrulama sunucusuna bağlanmak için kullanılan bağlantıda DNS'i devre dışı bırakamazsınız. Genellikle, bu bir Ethernet bağlantısıdır (İSS), çünkü bu, İnternete erişim sağlayan sunucunun adresini belirlemeyi imkansız hale getirecektir.
İpucu: Yönlendirici ayarlarında İnternet filtrelerinden biri (SafeDNS, AdGuard DNS, vb.) etkinleştirilirse, tüm DNS istekleri servis adreslerine gönderilir. Bu durumda, sağlayıcının DNS sunucuları ve elle eklenen ek sunucular kullanılmaz. Yönlendirici ayarları DoT/DoH sunucuları
kullanıyorsa , bunlar 'Sistem panosu' sayfasında 'DNS Sunucuları' satırında görüntülenmez. İSS'nin DNS'i devre dışı bırakıldığında, DoT/DoH servis adresleri kullanılır.